Amerikaanse Bully: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

Amerikaanse Bully: Alles over dit hondenras - LHIC (1)

De Amerikaanse Bully is een hondenras dat van oorsprong afkomstig is uit de Verenigde Staten. Laat je niet misleiden door zijn stoere uiterlijk: deze hond is doorgaans heel zachtaardig, sociaal, aanhankelijk en heel goed trainbaar. Hij is niet voor niets een geliefde gezelschapshond en showhond.

Overweeg jij een Amerikaanse Bully aan te schaffen als huisdier of om mee te doen aan wedstrijden? Dan vind je in dit artikel een heleboel praktische informatie over dit bijzondere ras. Wij vertellen je hoe je jouw Amerikaanse Bully kunt trainen, socialiseren, voeden, verzorgen en vermaken. Daarnaast laten we je kennismaken met de vrij recente geschiedenis van dit ras.

Inhoudsopgave verberg

1. Over de Amerikaanse Bully

2. Geschiedenis

3. Uiterlijk

4. Karakter

5. Opvoeding en socialisatie

6. Verzorging

7. Beweging en activiteit

8. Gezondheid

9. Aanschaf en kosten

Over de Amerikaanse Bully

InfoDe Amerikaanse Bully is een intelligente, leergierige, zachtaardige en aanhankelijke hond
Grootte33 tot 50 cm
Gewicht20 tot 60 kilo
LeeftijdEen Amerikaanse Bully kan 8 tot wel 13 jaar oud worden
Karakteraanhankelijk, sociaal, zachtaardig, waaks, intelligent
Kleurverschillende kleuren en combinatie mogelijk, waaronder zwart, bruin, grijs en wit
Vachtkort en dicht
AanschafDoorgaans meer dan € 2.000,-

Geschiedenis

De Amerikaanse Bully, ook wel bekend als simpelweg de Bully, is een hond die pas vrij recent is ontwikkeld. Dit hondenras is in de jaren 80 van de vorige eeuw gefokt in de Verenigde Staten. De intentie was om een gezelschapshond te fokken en om dit te bereiken werd er gefokt met onder andere de Amerikaanse Bulldog, Amerikaanse Pit Bull Terriër en de Amerikaanse Staffordshire Terriër.

Vanwege de zorgen over zijn bloedlijn en zijn eventuele agressieve karakter is het eigenaarschap van de Amerikaanse Bully in veel landen aan banden gelegd. Onder andere in Frankrijk, Turkije, Groot-Brittannië en de Verenigde Arabische Emiraten is dit hondenras verboden. Andere landen hebben strikte regels opgesteld om incidenten te voorkomen. In het verleden zijn er flink wat problemen geweest met deze hond en vooral zijn vermogen om, wanneer hij bijt, diep te bijten met verstrekkende gevolgen is de reden dat men zo voorzichtig is met deze honden.

Sinds 2004 is de Amerikaanse Bully officieel gestandaardiseerd en erkend door de American Bully Kennel Club (ABKC) en sinds 2008 door de European Bully Kennel Club (EBKC). Dit hondenras is echter nog niet officieel erkend door de FCI.

Amerikaanse Bully: Alles over dit hondenras - LHIC (2)

Uiterlijk

De Amerikaanse Bully heeft een heel herkenbaar uiterlijk. De invloed van de Amerikaanse Bulldog, de Amerikaanse Pitbull Terriër en de Amerikaanse Staffordshire Terriër is duidelijk zichtbaar, maar je kunt ook zien dat het wel degelijk een apart ras betreft.

De Amerikaanse Bully is een vrij vierkant gebouwde hond die erg gespierd is. Zijn kop is vrij breed en vierkant en heeft goed ontwikkelde wangen. Zijn relatief kleine oren staan recht op zijn kop en hij heeft een krachtige kaak. Zijn staart is vrij lang en wordt recht of in een boog gedragen.

Grootte

Door de verschillende fokkers die zich bezighielden met het ontwikkelen van dit ras, ontstond er veel variatie in dit hondenras. Hierdoor ontstonden er grofweg vier typen van de Amerikaanse Bully: classic, standard, pocket en XL. Het grootste verschil tussen deze verschillende typen is de mate van spierontwikkeling, de lengte en het gewicht.

Gemiddeld genomen is de Amerikaanse Bully tussen de 33 en 50 centimeter hoog. Het gewicht kan variëren van 20 tot 60 kilo. De classic variant en de standard variant van dit ras zijn doorgaans 41 tot 51 centimeter hoog. De pocket variant is kleiner van stuk, namelijk tussen de 33 tot 43 centimeter hoog. De XL variant is verreweg de grootste hond. Deze Amerikaanse Bully is 48 tot 58 centimeter hoog. In alle gevallen zijn de vrouwtjeshonden kleiner en fijner van stuk dan de mannetjeshonden.

Vacht

De vacht van alle varianten van de Amerikaanse Bully is hetzelfde. Dit hondenras heeft een korte vacht die dicht en glad is met ietwat ruwe haren. Allerlei kleuren en kleurencombinaties zijn toegestaan, behalve merle en robin. Veelgeziene kleuren zijn onder andere zwart, wit, bruin en grijs.

Karakter

De Amerikaanse Bully heeft door de jaren heen een niet al te beste reputatie opgebouwd. Door diverse bijtincidenten zijn veel mensen argwanend geworden naar honden van dit ras. En dat is jammer, want de Amerikaanse Bully is doorgaans juist een heel zachtaardige, vriendelijke, sociale en aanhankelijke hond. Hij is niet voor niets gefokt als gezelschapshond.

De Amerikaanse Bully is niet alleen heel vriendelijk en sociaal, maar hij is ook heel intelligent en leergierig. Hij pikt snel nieuwe informatie op en hij wil graag zijn best doen voor zijn baasje. Bovendien is het een atletische hond. Hij is zeer gespierd, maar dit staat absoluut niet in de weg van zijn wendbaarheid en sportiviteit.

De Amerikaanse Bully is, in tegenstelling tot zijn voorouders, juist niet gefokt op agressiviteit en het vermogen om goed te presteren in hondengevechten. Ze mogen juist geen tekenen van agressie of vijandigheid vertonen naar mensen toe. Wanneer dit wel het geval is, is dit meestal het resultaat van een nalatige fokker of een zeer slechte opvoeding.

Opvoeding en socialisatie

Een goede opvoeding is belangrijk voor elke hond, maar vooral een hond die enkele eigenschappen heeft die liever ontmoedigd worden, is training essentieel. Dit geldt zeker voor de Amerikaanse Bully die door zijn voorouders mogelijk agressief of gevaarlijk gedrag kan vertonen. Dit moet absoluut worden ontmoedigd tijdens de opvoeding.

Om eventuele agressiviteit en vijandigheid te voorkomen is het belangrijk om al vroeg te beginnen met de opvoeding. Door zijn intelligentie en leergierigheid pikt de Amerikaanse Bully snel nieuwe informatie op. Bovendien zal hij zijn best doen om zijn baasje te plezier en dit maakt het trainen van deze hond een stuk makkelijker.

Heb je geen ervaring met het trainen van honden? Dan is de Amerikaanse Bully misschien niet de beste keuze voor je. Alhoewel hij makkelijk te trainen is, heeft de Amerikaanse Bully absoluut baasje nodig met flink wat ervaring met honden en een natuurlijk overwicht. Daarnaast is het raadzaam om het trainen en socialiseren dan te doen in groepsverband of onder begeleiding van een professional.

De Amerikaanse Bully kan tijdens het trainen soms wat speels en eigenwijs zijn. Laat je hierdoor echter niet van de wijs brengen. Met geduld en doorzettingsvermogen zou de training prima moeten lukken. Alhoewel de Amerikaanse Bully veel sturing nodig heeft, is het af te raden om harde woorden of fysieke kracht te gebruiken. Dit werkt alleen maar nadelig en kan jouw hond zelfs agressief en onbetrouwbaar maken.

Heb je net een nieuwe Amerikaanse Bully pup gekocht? Of ben je nog op zoek?

Er is een eBook genaamd Het Hondenprotocol. In dit eBook leert Gerrit Lameijer jou hoe je op de beste manier je pup kunt opvoeden en trainen. Je Amerikaanse Bully pup zal met dit eBook opgroeien tot een lieve, gelukkige en gehoorzame hond!

Bekijk hier het e-book op Hondenprotocol.nl >>

Verzorging

Een gezonde en gelukkige hond is niet alleen afhankelijk van de training en socialisatie, maar ook van de verzorging. Het is belangrijk om te weten hoe je jouw Amerikaanse Bully optimaal kunt verzorgen. Elke hond is tenslotte anders en heeft andere behoeften. Wij vertellen je wat jouw Amerikaanse Bully nodig heeft qua voeding, verzorging en aandacht.

Voeding

De Amerikaanse Bully is een flink gespierde hond die vrij atletisch en actief is. Het is belangrijk om zijn dagelijkse voeding af te stemmen op zijn energieniveau, maar ook op zijn gewicht, gezondheid en leeftijd. Als je hier rekening mee houdt, krijgt jouw hond alle benodigde voedingsstoffen binnen om gezond en fit te blijven.

Vachtzorg

De Amerikaanse Bully heeft een korte en dichte vacht die vrij makkelijk te verzorgen is. Enkele keren per week borstelen is vaak meer dan genoeg om de vacht schoon en glanzend te houden. Tijdens het borstelen verwijder je direct eventuele losse haren uit de vacht. Dit scheelt weer schoonmaken in huis.

Is de vacht van jouw hond erg vies geworden of begint hij te ruiken? Dan kun je hem in bad doen of onder de douche zetten. Als je hier al vroeg mee begint, went jouw hond hieraan en is de kans groter dat hij goed mee zal werken. Gebruik voor het wassen alleen water of een speciale shampoo voor honden. Zijn vacht is zeer gevoelig en je wilt het natuurlijke evenwicht niet verstoren met heftige zeep.

Overige zorg

Het is belangrijk om dagelijks de tanden van jouw hond te poetsen. Ook honden kunnen namelijk last krijgen van een slechte adem, tandvleesproblemen en gebitsproblemen, vooral met een modern dieet met veel snacks. Dagelijks poetsen met een tandenborstel en speciale hondentandpasta verkleint de kans op problemen.

Check ook zeker regelmatig de nagels van jouw Amerikaanse Bully. De nagels slijten vaak al van zichzelf tijdens het wandelen. Als de nagels echter te lang worden, kan dit voor overlast zorgen tijdens het bewegen. Je kunt de nagels zelf knippen, maar je kunt hiervoor ook een bezoek brengen aan een trimsalon.

Amerikaanse Bully: Alles over dit hondenras - LHIC (3)

Beweging en activiteit

De Amerikaanse Bully is een erg gespierd ras dat vrij atletisch is. Hij heeft daardoor wel flink wat beweging op een dag nodig om fit te blijven, maar behoeft minder inspanning dan bijvoorbeeld de Amerikaanse Bulldog of de Amerikaanse Terriër.

Ga dagelijks minstens een half uur tot een uur wandelen met jouw hond. Zo krijgt hij de kans op lekker te bewegen en zijn omgeving te verkennen. Daarnaast houdt de Amerikaanse Bully ook van allerlei hondensporten en spelletjes.

Als de Amerikaanse Bully niet goed afgericht is, kan hij vrij heftig reageren op andere honden. Houd hier rekening mee tijdens het wandelen en uitlaten. Laat hem liever niet loslopen als hij niet goed gesocialiseerd is.

Gezondheid

De Amerikaanse Bully wordt doorgaans tussen de 8 en de 13 jaar oud. Er zijn echter wel enkele erfelijke aandoeningen waarmee dit ras is belast. Deze aandoeningen kunnen de levensduur of de levenskwaliteit flink aantasten. Verdiep je dus in onderstaande aandoeningen om de signalen al vroeg te herkennen en gepaste hulp of behandeling in te schakelen.

Cherry Eye

Cherry eye is een oogaandoening die relatief vaak voorkomt bij de Amerikaanse Bully. Door een uitpuiling van de klier van het derde ooglid functioneert de traanklier niet naar behoren. Hierdoor is het oog niet tot nauwelijks in staat om tranen te produceren. Dit kan resulteren in chronische ooginnfecties en een erg droog hoornvlies.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een aandoening die vrij vaak voorkomt bij diverse hondenrassen. De heupkom en de heupkop ontwikkelen zich niet naar behoren en sluiten niet goed op elkaar aan. Dit leidt tot problemen bij het bewegen en pijnklachten. In ernstige gevallen kan het tot slijtageklachten en vergroeiingen leiden.

BOAS

Een platte snuit wordt afgekeurd bij de Amerikaanse Bully, maar is niet helemaal ongekend. Door de platte snuit kunnen honden problemen krijgen met de ademhaling. Ze zijn gevoelig voor het Brachycefaal Obstructief Syndroom, oftewel BOAS. Deze aandoening komt veel voor bij honden die, door de fok of een andere reden, een bijzonder kleine schedel of een erg platte snuit hebben. Amerikaanse Bully's kunnen hierdoor kampen met kortademigheid, benauwdheid, ademhalingsproblemen en een verminderd uithoudingsvermogen.

Andere aandoeningen die vrij frequent voorkomen bij dit ras, zijn: elleboogdysplasie, degeneratieve myelopathie, dystocia en patella luxatie.

Aanschaf en kosten

Als je er, na het lezen van dit artikel, van overtuigd bent geraakt dat de Amerikaanse Bully de ideale hond is voor jou, dan kun jij je gaan oriënteren op het aanbod in Nederland. Weet wel dat de Amerikaanse Bully vrij zeldzaam is en dat er niet heel veel fokkers actief zijn. Hierdoor ligt de prijs voor een puppy van dit ras vrij hoog. Doorgaans betaal je minimaal € 2.000,- voor een puppy van de Amerikaanse Bully.

Laat je niet verleiden tot een aankoop van een puppy voor een prijs die aanzienlijk lager is dan dit bedrag. Meestal doe je dan namelijk zaken met broodfokkers: fokkers die vooral gericht zijn op financieel gewin. Hierbij is er minder oog voor het welzijn van dieren, de rasstandaard en de stamboom van de Amerikaanse Bully.

Onderhoudskosten

Na de aanschaf van jouw Amerikaanse Bully kun je natuurlijk rekenen op maandelijks terugkerende kosten voor verzorging en voeding. Doorgaans liggen deze kosten tussen de € 40,- en de € 50,- per maand voor een hond van deze omvang.

Als je regelmatig een trimsalon bezoekt, bijvoorbeeld om de nagels van jouw hond te laten knippen, vallen deze kosten uiteraard hoger uit. En als jullie een puppycursus of gehoorzaamheidscursus volgen uiteraard ook. Bespaar hier echter niet op. Zowel de trimsalon als een cursus kunnen goede investeringen zijn in jullie band en het welzijn van jouw hond.

Zorgkosten

Omdat de Amerikaanse Bully aanleg heeft voor bepaalde ernstige aandoeningen, is het verstandig om tijdig te beginnen met het sparen voor eventuele zorgkosten in de toekomst. Het kan natuurlijk zijn dat jouw hond gezond is en ook blijft, maar je kunt beter goed voorbereid zijn. Zorgkosten kunnen namelijk erg hoog uitvallen, ook voor huisdieren.

In plaats van een spaarpotje of een bedrag op een aparte bankrekening kun je er ook voor kiezen om een zorgverzekering af te sluiten voor jouw Amerikaanse Bully. Deze verzekering vangt (een deel van) de zorgkosten op indien er behoefte is aan een behandeling, medicatie of een bezoek aan een dierenarts.

Veelgestelde vragen over de Amerikaanse Bully

De Amerikaanse Bully is een prachtige hond die vaak onterecht een slechte reputatie heeft. Met de juiste opvoeding, socialisatie en begeleiding is het een loyaal en aanhankelijk maatje waar je ontzettend veel liefde en genegenheid van krijgt.

Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen over de Amerikaanse Bully? Lees dan even verder. Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over dit mooie ras. Deze vragen worden vaak gesteld door liefhebbers en eigenaars van honden van dit ras.

Is de Amerikaanse Bully een goede waakhond?

De Amerikaanse Bully is geen goede waakhond. Alhoewel hij er imposant uitziet en flink wat indruk kan maken op ongenodigde gasten, is hij eigenlijk een allemansvriend. Hij is veel te sociaal naar vreemden toe om een huis of erf te kunnen bewaken. Andere hondenrassen zijn veel beter geschikt als waakhond.

Tot welke FCI-rasgroep behoort de Amerikaanse Bully?

De Amerikaanse Bully is door de FCI nog niet erkend als officieel ras.

Hoe is de Amerikaanse Bully in omgang met andere dieren?

De Amerikaanse Bully is doorgaans een echte allemansvriend, maar hij kan wel heel heftig reageren op andere honden. Het is daarom belangrijk om hem goed op te voeden en te socialiseren om dit instinct af te leren.

Hoe is de Amerikaanse Bully in omgang met kinderen?

De Amerikaanse Bully kan door zijn zachtaardige en vriendelijke aard goed opschieten met kinderen. Het is een echte gezinshond en hij is erg sociaal. Goede opvoeding en socialisatie is echter absoluut noodzakelijk.

Hij heeft echter niet voor niets een slechte reputatie gekregen door de jaren heen. Er zijn wat bijtincidenten geweest en hierdoor moet je alert zijn wanneer jouw hond in de nabijheid van een kind is. Let dus altijd goed op als kinderen en honden samen zijn. Laat ze nooit onbemand samen spelen. Zowel kinderen als honden zijn tenslotte impulsief en onvoorspelbaar.

JeAmerikaanse Bully (pup) op de juiste manier opvoeden?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Gerrit Lameijer genaamd Het Hondenprotocol. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste jeAmerikaanse Bullykunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest lieve en gehoorzameAmerikaanse Bully van de buurt hebben? Of wil je binnenkort een Amerikaanse Bully puppy kopen en hem goed opvoeden? Dan moet je zeker dit eBook lezen.

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>

* Vandaag

93

keer bekeken

5 Reacties

 1. Wij hebben al 5 jaar een American bully (pocket, tegen formaat van standaard aan) en alles wat hierboven staat klopt.
  Bijzonder lief, enthousiast, kan heel goed een tijdje alleen zijn en is voor alles in, vooral autorijden, spelen en loungen. Een echt maatje.
  Ook een hond waar je flink mee kunt stoeien en dat kan als je zelf wilt ver gaan want ze geven nooit op. Dus als je jezelf ook wat laat gaan, kijk dan niet vreemd op als je 'in het heetst van de strijd' wat schrammen op loopt ha ha. Maar zoals gezegd dit is altijd stoeien maar dan wel 'van dik hout zaagt men planken'.

  We hebben haar in al die jaren nog nooit op negatief gedrag kunnen betrappen. Dit zit er simpelweg ook niet in, al is het wel zo dat ze richting andere honden heel duidelijk is wat wel en niet kan. Kleinere honden kunnen alles bij haar doen, maar grotere mannetjes mogen niet te opdringerig worden want dan krijgen ze een niet mis te verstane boodschap mee.

  Ondanks het feit dat het inderdaad een ideale gezinshond is, merken we ook regelmatig de vooroordelen van gevaarlijke hond' die simpelweg en alleen aan haar uiterlijk zijn gerelateerd en veelal op totale onbekendheid van het ras berusten. Ze ziet er goed uit en is mooi op gewicht, hetgeen we iedere keer weer bij de dierenarts te horen krijgen. Helaas heeft de American Bully er dus regelmatig mee te maken dat 'don't judge a Book by it's Cover' bij haar niet wordt toegepast en dat is zeer jammer want ze verdienen alle liefde die ze zelf altijd geven. In al die jaren zijn we ook nauwelijks mensen tegen gekomen die het ras herkennen. Meestal denken ze een Stafford te zien of een Pittbull en helaas, helaas, die honden hebben ook te maken met de aan hun uiterlijk gekoppelde vooroordelen. Mind You, ik denk dat iedere hond wel iets in zich heeft wat je niet wil zien, maar is dat bij ons mensen niet veel anders? Zo jammer dat als ik toelicht dat dit geen recht doet aan hoe ze werkelijk zijn, dit gewoon wordt weggewuifd. Vaak kom ik er niet eens aan toe om te vertellen wat en hoe ze is. Maar goed, voor ons is het een schat, een echte gezinsgenoot.

  Beantwoorden

 2. Hallo Frank.
  Ik lees het artikel en jouw recentie. Beide super fijn om te lezen. Wij hebben altijd molossers gehad en nu voor de 1e keer een American Bully XL.
  Wat jij schrijft klopt, wat zijn het lieverds. Wij hebben ook te maken dat mensen en zeker in familiekring ons en onze Donna niet vertrouwen. Dont judge a boek by its cover gaar hier dus ook op. En dat is zeer verdrietig maar hun keus.
  Wij zijn blij met haar en de deur staat open maar de ander beslist of ze wel of niet komen.

  Dankjewel voor je berichten Wij gaan weer genieten van onze knapperd.

  Fijne dag.

  Diana en Andre

  Beantwoorden

 3. Al 3 jaar in het bezit van zo’n kanjer. Wel een klein formaat.
  Ze was 5 maanden toen we haar kregen, super lief en geen spatje kwaad.
  Niet de laatste hond.wel het laatste ras.Mvg Jos.

  Beantwoorden

 4. klop hep ook zo lieft luister goed lief voor kinderen en wil wel.elk dag lekker rennen of lopen hep altijd grote honden gehad 1 hond 12jaar super lief de hond hep wel.1 baas nodig geen 3 dat 1 iemand over de hond gaat bora is lief altijd blij en mooi houd

  Beantwoorden

 5. Ik heb een Amerikaanse buly laatste dagen sloom en niet ver Willen wandelen wat kan.de oorzakelijk zijn

  Beantwoorden

Geef een reactie

Amerikaanse Bully: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5899

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.